Pääsiäisajan leipomukset

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Nyt vasta vihdoin pääsen päivittämään pääsiäisen ajan tuotoksia...

Ensimmäisenä tuli tehtyä perinteistä pashaa. Itselleni pasha liittyy käsikädessä pääsiäiseen. Alunperin oli tarkoitus tehdä 2 erilaista versiota, oma vanha suvussa kulkeneella reseptillä sekä vertailevaa tutkimusta SLY 10-kierroksella saamallani reseptillä. Mutta koska suurinosa vieraista ei pashasta niin välittänyt, tein vain tutun ja turvallisen version (ja puolikkaalla ohjeella).
Meidän suvun pasha valmistuu seuraavalla ohjeella:

200g suolatonta voita
1dl sokeria
2kpl kananmunia
1dl sokeria
3-4tl vaniljasokeria
5 prk (a´250g) maitorahkaa
Appelsiinimarmeladia ja mantelilastuja oman maun mukaan

Vaahdota voi ja sokeri sekä kanamunat ja sokeri.Lisää muut aineet joukkoon. Sekoita varovaisesti ettei juoksetu. Laita kevyen painon alle muottiin valumaan seuraavaan päivän.


Tämän seurana meillä oli pääsiäismunan muotoinen täytekakku. Tämä onnistui mielestäni oikein kivasti. Pohja on tehty kääretorttulevyistä. Leikkasin kääretorttulevystä mallin mukaan pohjan ja siihen päälle aina n. 1,5cm pienemmän pohjan päälle. Kerroksia tässä kakussa on 5.Välissä on aiemmin esiteltyä valkosuklaatäytettä sekä pätkismoussea. Kostutus sitruunamehulla. Täyttämisen jälkeen laitoin kevyen kerroksen kermavaahtoa kakun päälle ennen marsipaania. Päällinen on siis marsipaania. Koristeet on tehty suklaalla pursottaen ja pajunkissojen "kissat" ovat valmista sokerikuorrutetta.


Viimeisimpänä herkkuna pääsiäisen aikana meillä oli SLY:ni saamallani reseptillä toteutettu luumurahkapiirakka. Ohje on seuraavanlainen:

150g margariinia
1,5dl sokeria
1 muna
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

250g luumuja
2dl kermaa
250g maitorahkaa
1 muna
3rkl sokeria
maun mukaan vaniljasokeria

Liota luumuja yön yli huoneen lämmössä. Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele voideltuun piirakkavuokaan. Lisää luumut tasaisesti pohjan päälle. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita se muiden aineiden kanssa. Levitä kerma-rahkaseos luumujen päälle. Paista 200 asteessa, kunnes päällinen on kullankeltainen. Piirakka maistuu parhaalle hieman jäähtyneenä tai jopa kylmänä.

   

Ensimmäistä kertaa tein siis tälläistä luumurahkapiirakka. Tähän olin saanut aineista SLY-paketista. Myös piirakan päällä olevat koristeet ovat SLY:ltä. Tämä oli tosi hyvää piirakkaa ja myös vieraat tätä kehuivat. Iso kiitos SLY:lleni tästä reseptistä!

0 kommenttia: